シェフ
小笹 正義(おざさ まさよし) 4代目若主人
京都調理師専門学校を卒業後、京都市下京区の名料亭 「木乃婦」にて3 年間修行を行う。その後、実家である 昭和11年創業「松正」の若主人となり、豊かな丹波地域 の新鮮な食材を生かした「京都市内では食べられない京 料理」を作る。 2016年から2020年まで、母校である京都調理師専門学 校の非常勤講師を務め、年間約100名の生徒に京料理の 文化や、日本酒、ワインなどを教える。 2019年から海外に渡り、京料理を紹介する活動を開 始。以来ローマ、アリゾナ、サンディエゴなどで和食の イベントを成功させている。 また、同年ドイツで行われたソムリエ サマースクールに 日本代表として参加し、帰国後はドイツワイン協会の認 定講師として国内でドイツワインの普及に努める。 2023年にはファームツーテーブル活動のパイオニアで世界的米国人シェフ/アリス・ウォータ ーズ氏が来日した際に、地元亀岡のオーガニック野菜を使ったディナーを担当する。
Masa Ozasa is a Japanese chef, culinary educator, a certified wine expert of the Japan Sommelier Association, and a certified educator of the German Wine Academy. Masa is the head chef and 4th generation heir of Kyo-Ryori Matsusho Kyoto cuisine restaurant, located in Kameoka, Kyoto. Masa strives to create dishes at Matsusho that bring out the very best of the seasonal ingredients locally available in the agriculturally rich Kyo-Tamba region. “Kyoto cuisine has a history of over 1200 years. It is said that the average peak career span of a Kyoto chef that carries the tradition is 30 years. Since I was little, I grew up watching my grandfather and father work in the kitchen. And even though I was young, I remember thinking that one day I would follow in their footsteps. I entered this tradition at the age of 19, and 2024 is my 23rd year. I believe that the meaning of my life is to pass on what my great-grandfather, grandfather, father, and myself have built over the last 80 years to the next generation.”
継承 ~私の生きる意味~
京料理が産まれて千と数百年。長い伝統を繋いできた料理人が現役で料理を作れるのは、 平均
一人30年と言われています。 私も19歳でこの世界に入り、2024年で23年目を迎えました。
信頼してくれるスタッフと共に、 私のイメージする料理をお客様に提供できるようになったい
ま、ようやくスタート地点に立っていると感じています。 小さい頃から祖父や父が調理場で仕
事をする姿を見て育ち、幼いながらも「いつか同じことをする日が来るのだろう」という思い
があった様に記憶しています。 昭和11年の創業以来、 曽祖父、 祖父、 父と受け継がれてき
た「京料理 松正」を、 次の世代へ繋ぐ事が私の生きる意味であると思います。
Culinary Background
After graduating from Kyoto Culinary Art College, Masa continued his culinary training for three
years at Kinobu, one of the finest traditional restaurants in Kyoto.
From 2016 to 2020, he served as a part-time instructor at his alma mater, teaching Kyoto cuisine
culture, sake, and wine to approximately 100 students every year.
In 2019, Masa began to introduce Kyoto cuisine overseas and has led successful Japanese food
events in Rome, Arizona, and San Diego. In the same year, he represented Japanese Sommeliers
at the German Wine Association Summer School. He is a certified educator and promoter of
German Wine in Japan.
In 2023, Masa was selected to cook dinner for Alice Waters, the legendary American chef and
pioneer of the farm-to-table movement, using Kameoka’s locally grown organic vegetables during
her visit to Japan.
所属団体
NPO法人 日本料理アカデミー
京都料理芽生会
京都魚菜鮓商協同組合 青年会
一般社団法人 日本ソムリエ協会
一般社団法人 日本ジビエ振興協会
亀岡商工会議所 青年部